Nyhavn – Koppenhága

Malmö – Øresund – Koppenhága

Első közös utazásunk úgy esett, hogy még októberben – random – vásároltam egy jegyet Malmőbe Skyscanneren. Amikor azonban Portugáliában voltam novemberben, rájöttem, hogy milyen jó lett volna Ákossal jönni, így gyorsan vettünk a következő utamra egy jegyet neki is. Malmőben január 24-26-ig voltunk, szóval egy igazi hétvégi kiruccanás volt.

Repülés

A repülőjegyünkhöz – bár egy hónap eltéréssel vettük – igen olcsón  jutottunk hozzá. Az én retúrom 6380, Ákosé pedig 8880 forint volt. A WizzAir-rel utaztunk, amely – véleményem szerint – teljesen megfelelő légitársaság ezekre a rövid utakra. A járatunk január 24-én pénteken 19:30-kor indult és (repülési idő 1:50) 21:20-kor landoltunk Malmőben. A visszautunk Január 26-án vasárnap 21:55-ös felszállással és 23:40-es budapesti érkezéssel, minden csúszás és késés nélkül zajlott. Poggyászt nem adtunk fel, a kézi poggyász mérete viszont az utóbbi évek módosításai után itt is kritikán aluli lett, mivel ember legyen a talpán, aki egy 40*30*20-as táskába értelmesen becsomagol… Ennek ellenére egy hétvégére, ha ügyesen pakoltok, azért valahogy megoldható.

Malmőbe az utazás repülőjegy tekintetében jelenleg is olcsó, 8000 forint környékén mozog. Repülőjegy keresésére ajánlom a Skyscannert ( https://www.skyscanner.hu/ ), amely egy egyszerű gyűjtőoldal, rengeteg légitársaság ajánlataival és könnyen használható kereső-felülettel, mi rendszeresen itt nézünk utána lehetőségeknek.

Malmö – Reptérről a városba

A malmői reptér viszonylag messze van a várostól, így Ákos még itthon a Flygbussrna ( https://www.flygbussarna.se/en/ ) oldalán vásárolt nekünk buszjegyet a bejutáshoz. A retúrjegy kettőnknek 476 svéd koronába került. A busz tiszta, rendezett és pontos. Menetrendjét és megállóit szintén megtaláljátok az oldalon, így könnyen tudtok tervezni. Mi a belvárosban szálltunk le, ahonnan a szállásunk pár perc sétára volt.

Szállás

Amit egy skandináv kiruccanás során a repülőjegyen megspórolhatsz, azt minden másban felejtsd el. Magyar szemmel és pénztárcával nézve ezek az országok drágák, de ugyanakkor elmondható, hogy a kiszolgálás magas színvonalú és precíz.

Mi a Best Western Plus Hotel Noble House-ban szálltunk meg. A szállást a Booking oldalán foglaltuk, amely 1450 svéd koronába (akkori árfolyammal számítva 48.593 forintba)  került. A szállás berendezése és hangulata tipikusan svéd és tipikusan skandináv. Egyszerű, letisztult dizájn, divatos, nagy terek, asztalok. Az ár tartalmazta a reggelit is, amely életem eddigi legjobb büféreggelije volt, holott több kontinensen jártam már és sok elit szállodában… az itteni kínálat azonban páratlan volt. Véleményem szerint ár-érték arányban nagyon jól választottunk.

Lillatorg – Malmö

Malmö – városnézés

Malmö egy kedves, jó hangulatú város, de egy nap alatt bőven körbejárható. Mi a megérkezésünkkor rögtön kimentünk sétálni, mivel az időbeosztásunk a következő volt: első este gyors városnézés, másnap az Øresund-hídon keresztül vonatozás Koppenhágába, majd este vissza. Mivel az utolsó napunkon csak estes indult a gépünk, azt szántuk igazán Malmö körbejárására.

Szóval mit is érdemes megnézni? Egyszer a Lillatorgot, amely egy kis tér, s a vele összefutó pici utcácskákkal olyan, mintha egy skandináv mese helyszíne. Régi gerendás házak, macskakövek és friss északi levegő. A malmői vár azonban számomra csalódás volt, mivel itt a puritán, vakolatlan vörös-téglás falak mellé nem párosult az a báj és kecsesség, amit az északi országokban szeretek és rendszeresen keresek. A vár egy vizesárokkal körülvett erőd, amely parkja a benne futkározó nyuszikkal és a vízimadaraival azonban egészen festői.

Kihagyhatatlannak találtuk a partot, amelyhez szélmalmok mellett, parkokon keresztül vezet az út. A parkokban találunk közösségi kerteket, amely szépen tükrözi a környezettel és társadalommal alkotott képüket a svédeknek. A partra azonban télen a meleg, réteges öltözetet ajánlom, mivel a csontig hatoló hideg szél komoly megpróbáltatás elé állítja az utazót. A színes kavicsos és homokos part azonban megér egy túrát, a mi ottlétünk alatt pedig a tenger igazi mély, vad északi színekben pompázott és a szélnek köszönhetően nagy hullámok voltak.

Malmö Beach

Øresund

Számomra az egyik legjobban várt pont a vonatozás volt. Az Øresund híd mellett – koppenhágai utazásaim során – többször el-el mentem, de ez volt az első alkalom, hogy átutaztam rajta. Amennyit sikerült belőle meglátni, csodás, de a malmői és koppenhágai első szakaszok fedettek, így az ember csak abban percben veszi észre, hogy a nyílt tengeren vonatozik, amikor már teljesen kiér a vonat. Ez a szakasz pedig nem hosszú, így ha képet akarsz, készítsd elő a fényképezőt, mobilt, mert nagyon résen kell lenned. Azért a kis szakaszért viszont abszolút megéri, mivel a két oldalon tátongó mély kék üresség a vonatablakból valami fenomenális. A jegyeket szintén Ákos előrelátásának köszönhettünk, aki még itthon az interneten, az Omio ( https://www.omio.hu/  ) oldalán megvásárolta. A jegy egy főnek egy irányba 113 korona volt, így összesen ketten a két retúrért 452 svéd koronát fizettünk, ami az akkori árfolyam szerint olyan 15.311 forintra jött ki. A vonatozásnál ajánlom, hogy figyeljétek a menetrendet a mobilotokon vagy érdeklődjetek az információs pultnál, ugyanis a koppenhágai főállomáson csak a nagyobb megállókat írják egyes járatokon, így nem feltétlen látjátok az összes lehetőséget az elektronikus tájékoztatókon, A mi vonatunknál visszafelé például az első svéd állomás ami fel volt tüntetve Göteborg volt. Szóval gyanakodva…

Őrségváltás – Koppenhága

Koppenhága – városnézés

Ha teheted ne hagyd ki! Nekem már régi volt a kapcsolatom a várossal, mivel folytattam itt tanulmányokat egy ideig, de ilyen kötetlenül először voltam a városban. Az anderseni-mesevilágot még a levegőben is érezni lehet. Nem is ígérem, hogy minden látnivalót kilistázok, de amiket itt olvashattok, meleg szívvel ajánlom.

Minden koppenhágai út fő attrakciói közé tartozik a Nyhavn, amely páratlanul szép kikötő, utcácska és étteremsor egyben 300 méter hosszan. A színes házak, hajók, csónakok, a tiszta víz és levegő olyanná teszi, mintha egy hógömb belsejében sétálgatnánk. Mivel már jártam itt adventi időszakban, javaslom akkor megnézni, mivel ezeket a kis házakat karácsony előtt színes égőkkel, díszekkel, fenyőágakkal és fagyönggyel díszítik. Ide mindenképp úgy indulj, hogy kell rá idő. Sok a turista és ha fotót akarsz, egy-két pontot várakoznod kell, de ezen felül hagyj időt egy meleg ital vagy más elfogyasztására, ugyanis a kávézók hangulata annyira magával ragadó, hogy érdemes egyet kipróbálni.

A másik klasszikus látnivaló a Kis hableány szobra, amely egy 10-15 perc sétára van a Nyhavntól. Itt egy fotóért igazán meg kell verekedned, mivel csak egy-két olyan szög van, amiben úgy tudod lefotózni a hableányt, hogy ne rondítson bele a sok háttérben megbújó gyárépület… nem is csoda, hogy olyan szomorúan tekint a tenger felé. A szobor – viccet félretéve – nagyon megindító, mivel híven ábrázolja az eredeti mese hangulatát. Nem mellesleg ezekbe a mesékbe Koppenhágában pár percenként belebotolhatsz, mivel egymást érik a belvárosban az anderseni mesevilág történeteit és szereplőit áruló boltocskák. Számomra ugyanez a mesevilág köszön vissza az Amalienborg Slot előtt álló őrségben, amely nem sok más országéval hasonlatban, nem is olyan szigorú, sőt kifejezetten mosolygós.

A Kis hableány szobra mellett található a Kastellet, amely egy csillag alakú, 1626-ban épült erődítmény, amely jelenleg a dán hadsereghez tartozik, de ingyenesen látogatható. Megnézésre ajánlom még a Rosenberg Slotot, azaz a királyi palotát, amely meseszép épületének és gyönyörű parkjának köszönhetően az egyik legnépszerűbb látnivaló (itt a sirályokkal óvatosan, nekem a kezemből is kilopták a kekszet!), az Amalienborg Slot nevezett palotakomplexumot, amely egy nyolcszögletű téren helyezkedik el, s ahol találkozhatunk a fentebb említett katonákkal. Keressétek fel a Rådhust – városházát, illetve személyes kedvencemet a Rundetårn 35 méter magas, csigaalagúton felvezető tornyát, amely egy XVII. századi obszervatórium. Csodás kilátás nyílik a városra, érdemes sötétedés után felkeresni. Ha pedig shoppingolnál irány a Strøget, amelyet térképen viszont ebben a formában ne keress, ugyanis egy sétáló- és bevásárló övezet neve, amelyet több utca alkot (Østergade, Amagertorv, Vimmelskaftet, Nygade, Frederiksberggade). Ezen kívül számtalan szuper látnivalót találsz, mi azonban szeretünk kicsit elveszni és spontán sétálgatni az utazások során, így a fennmaradó időt a városban való kötetlen sétával töltöttük, így elég jól megtapasztaltuk a koppenhágai életérzést.

A kis hableány szobra – Koppenhága

Árak

A fentebb tételesen leírtak alapján láthatod, hogy hiába nevetségesen olcsó a repjegy, már a helyi közlekedéseken el fogsz költeni annyit, mintha egy drágább utazásra indultál volna. Az éttermi árak a belvárosban a csillagos eget verik, így ajánlatos kissé kijjebb keresni a lehetőségeket, arra azonban készülj, hogy az árak itt is kétszeresei az itthon megszokottaknak, s a színvonal viszont elég mélyre tud zuhanni. Mi büféztünk, boltoztunk, s igazából fapados szinten így is megízlelhetőek a svéd és dán ízek.

A fizetésnél vigyázzatok! A dánoknál könnyen ment, de a svédek rengeteg helyen nem fognak készpénzt elfogadni, így kártyás fizetésre készülj, persze ez további költségeket von maga után. Ezekről a bankodnál érdemes utazás előtt tájékozódni. Mi sajnos erre nem készültünk, így a költőpénzünket készpénz formájában itthon, előre váltottuk,  van is még mindig itthon belőle…

Pro-kontra

Aki szereti az északi mesevilágot, kultúrát, dizájnt, annak nagyon tetszeni fog a két város és élvezni fogja az itt töltött időt. A város mellett a természet is csodás, a fények lenyűgözőek, Ákos nagyon szeretett itt fotózni. Számomra viszont ez egy kicsit összetettebb dolog, mert bár abszolút rajongója vagyok a kultúrának, kissé falanszter jelleget mutat ez a világ. A magyar szemnek kicsit túl rendezett, túl tiszta, túl szabályos lehet ez a két város. Nem véletlenül kapta meg Koppenhága a világ legélhetőbb városa címet olyan sokszor…

Az árak összességében nem pénztárca barátok, azonban okosan és előre megfontoltan ügyesen kikalkulálható, s mivel a repülőjegyen spórolhatsz, máshogy oszthatod be a költségvetésed. Egy rövid hétvégi kiruccanásnál a közlekedés és a szállás költségein felül nem sok mindennel kell kalkulálnod, így összességében megfizethető úti-cél. Mi nem bántuk meg, élveztük az ott töltött időt, szóval boldogan írjuk: 40-ből 1 – pipa.