Az idei nyár legtöbbünk számára nem úgy alakulhat, mint ahogyan elterveztük. Sok lehetőség van elzárva tőlünk jelenleg, illetve sok a bizonytalanság. Mi is azok táborát erősítjük, akiknek le kellett mondaniuk idei terveikről, de ez nem tántorít el minket a nyaralástól.
Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy az idei nyár nagyobb rugalmasságot kíván meg tőlünk szervezés terén, illetve fegyelmezettebb viselkedést. Szedjük hát össze pár pontban, hogy mire kell készülnünk, mire érdemes odafigyelnünk!

Re-open?
Egyre több olyan hír érkezik, miszerint bizonyos városok-országok újra szigorítanák a beutazás és az ott tartózkodás feltételeit, mi azonban arra intünk, tájékozódj mindig hiteles forrásból! Figyeld a megfelelő oldalakat, (pl.: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt vagy https://reopen.europa.eu/hu?fbclid=IwAR1tWTmB6HDC2lQWP2hf5ithKQoGtqgZfo5eHrPPNLYka5PsYmOTOxEX65I), illetve egy-két speciális kérdés esetén fordulj bátran a célország nagykövetségéhez vagy konzulátusához segítségért. Mi Európán kívüli utazásra gyakran regisztráljuk magunkat a Konzuli Szolgálat honlapján, amely egy esetleges vészhelyzetben igencsak jól jöhet…(https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat) Szóval csak bátran, merjetek kérdezni, érdeklődni!

Az egészség fontosabb mint valaha!
A megfelelő utasbiztosítás mindig is fontos volt, de azt hiszem eljött annak az ideje, amikor ezt nem bagatellizálhatjuk el többé. Ajánlom kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így az EGT tagállamokban ugyanolyan ellátást kaphattok, mint az adott tagország biztosítottjai. A kártya igénylése térítésmentes és gyorsan kiállítják. Itt tudsz utána nézni: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/29/EGBIZ00027 .

Repülés
Az elmúlt időszakban egyre többen tapasztalhattuk meg, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva a légitársaságoknak. Ennyi törölt járat nem igazán fordult elő mostanában… A visszatérítés automatikus is lehet – nekem is érkezett vissza jegyár -, de van hogy nekünk kell megkeresnünk az adott légitársaságot. Sok esetben tapasztalhattátok, hogy néha jóváírással próbálják lerázni az embert, ha azonban ez számotokra nem megfelelő, ne hagyjátok magatokat! Mindig lehet pénzvisszafizetést igényelni, persze a siker nem mindig borítékolható… de hátha az a tizedik e-mail lesz a nyerő…
Ami azonban jelen van még, az a járatmódosítás. Mi úgy terveztük idén az egyik utunkat, hogy a hazaérkezés utáni másnapra még biztosított legyen egy szabadnap. Ajánlom, hogy próbáljatok így, az utazás köré bástyázni egy-egy napot! Nem biztos, hogy szükség lesz rá és idén valószínűleg a legtöbb embernek kevés szabadnapja van, de ha pont ezen az egyen fog múlni… még jól jöhet!

+1 Have fun!
Vírus van igen, meg alkalmazkodás, meg módosítás és lemondás és minden korlátozottabb mint valaha, de ha ott vagy élvezd! Ne rettegj, ne rontsd el, hiszen nem a jókedved fogja megszabni, hogy ott elkapsz-e valamit. Ha bevállaltad és elmentél, érezd jól magad, ne feszengj, ne olvass percenként híreket! Felejtsd el egy kicsit ezt a vírust és és örülj neki, hogy végre úgy csukhattad be otthon az ajtódat, hogy a jobbik oldalra kerültél!