40 év hosszú idő… de nekünk csak 10 van odáig, viszont kalandból reméljük, hogy több száz is! Célunk, hogy abban a 10 évben, ami vissza van számunkra a negyvenig, 40 országba jussunk el együtt és tapasztalatainkat, élményeinket megoszthassuk Veletek, hogy Nektek több mint 10 évetek jusson arra amit mi most együtt fogunk megélni. Szóval, kalandra fel, kövessétek az oldalunkat és ha valamelyik utazásunk megtetszik, kérdezzetek bátran, szívesen segítünk Titeket hasznos információkkal!

Adrienn

Hétköznapjaimat zongoristaként és zongoratanárként élem, Pécsett. Míg a zene egészen gyermekkoromtól kezdve meghatározta mindennapjaimat és életemet, az utazás viszonylag később lépett a középpontba. Első külföldi élményemet is a szakmámnak köszönhetem, ugyanis 18 éves koromban zongoraórákat kezdtem látogatni Bécsben. Ma banálisnak tűnik az a grandiozitás, ami nekem akkor a bécsi élmény volt, pedig nem is olyan régen volt az az idő, amikor nem volt ilyen kézenfekvő repülőjegyet venni vagy szállást foglalni a világ túlsó felén. Az utazás – a legtöbbünk számára – elérhetetlen és luxus volt. Azonban ez az élmény volt az ami elindított az úton. Először közeli úticéljaim voltak, mint Horvátország, egy tengerparti üdülés kapcsán vagy éppen Prága felfedezése.

Anno az egyik nagyszülőmtől örököltem egy „A világ száz csodája” címet viselő albumot, amely egyfajta bakancslistává nőtte ki magát rövid idő alatt. S nem olyan sokára jöttek a nagyobb utak Egyiptomba, Marokkóba, Indiába. Egyre többre vágytam, s amikor egyik nap a Facebookot görgetve ráakadtam egy utazós oldalon egy fotóra, amelynek címe „30 alatt 30” volt, elhatároztam, mielőtt betöltöm a harmincat megcsinálom a magam 30-as listáját.

Most 28 éves vagyok és közel jutottam a célomhoz, de mint ahogy az lenni szokott, az út közben megváltozott a cél. Megismerkedtem Ákossal, akivel sok egyéb között az élet, a kultúrák, a természet és az emberek szeretete és csodálata is közös vonásunk. Ő betöltötte a harmincat, így ebből a challenge-ből kiesett. Amikor meséltem neki a terveimről, élményeimről, elhatároztuk, hogy lenullázzuk a listánkat és együtt megcsináljuk a mi 40 alatt 40 kihívásunkat, amire így tíz évünk van.

Hogy mit szeretek az utazásban? Ugyanazt mint a zenében, a művészetben. Felfedezni egy-egy olyan alkotóelemet, részletet, ami megváltoztatja a nagy egészet. S miért kell ehhez Ákos és az újrakezdés? Mert Ákossal vagyok csak egész teljesen. Szóval, kalandra fel!

Ákos

A természet és az utazás szeretete mindig is közel állt a szívemhez, ezért is kezdtem fotózni. Szeretem megkeresni azokat a részleteket és pillanatokat, amelyeket mások sokszor talán olyan természetesnek látnak, hogy észre sem vesznek.

Az utazás számomra is hasonlóan kezdődött, mint Adrinál, hiszen én is annak a kornak vagyok a szülöttje, amikor még az utazás – főleg a külföldre való utazás – egyáltalán nem volt természetes. A nyarakat gyermekként a strandokon, nagyszülőknél és túrázással töltöttem és a kikapcsolódásnak ezen formája csupán messzi álomnak tűnt. Kezdetben az egyetem alatt a barátaimmal utaztam hasonlóan másokhoz. Célba vettük a klasszikus horvát tengerpartot, majd később hétvégi városlátogatásokat kezdtünk szervezni.  Ez azonban egy idő után kevés volt, így a bennem lévő kalandvágynak köszönhetően egy évet Észak-Írországban éltem.

Szerencsémre azonban hazajöttem és rátaláltam Adrira, aki mesélt nekem a terveiről és rájöttem én is mindig ezt akartam csinálni. Belevágtunk tehát közös kalandjainkba, felállítottuk listánkat kedvenc úticéljainkról, amelyeket a következő 10 évben együtt teljesítünk és amelynek Ti is részesei lehettek. Igyekszünk utazásaink során minden hasznos információt megosztani Veletek, amelyeket Adri fog nektek összegyűjteni, de hogy ti is érezhessétek utazásaink igazi hangulatát, ígérem Nektek, hogy azt a szeretetet amit a fent említett pillanatok megkeresése felé érzek, megpróbálom híven átadni fotóimmal.